Güvenlik Kameralarında Koruma
Güvenlik Kameralarında Koruma
Güvenlik kameraları, endüstriyel güvenlik için temel güvenlik sistemi ürünüdür. Bu yazıda, genellikle en az uzmanlar tarafından fark edilmeyen, ancak sektörümüze ne tür kameralar kurmamız gerektiğine karar verirken önemli olan temel bir teknik konu hakkında güvenlik kameralarında IP koruma derecelerinden bahsedelim
IP koruma sınıflandırmasının ne olduğunu ve tesislerinizdeki kameraların konumuna göre hangi kamerayı seçmeniz gerektiğini ve bunların su veya toz gibi unsurlara maruz kalma derecesine bakalım...
Tüm güvenlik kameraları aynı değildir. Yapılarına göre, girişte bizi ilgilendiren, normalde su veya toz gibi elementler olan katı ve sıvı cisimlerin girişine karşı dirençlerini belgeleyen testlere tabi tutulmalıdır.
Güvenlik kameralarını direnç seviyelerine göre sınıflandırmaya yarayan bu uluslararası referans standardı, IP koruma derecesini belirleyen koruma derecesidir.
Güvenlik ekipmanını seçip kurarken, güvenlik konusunda uzmanlaşmış bir şirkete başvurmamız iyi olsa da, IP ifadesini takip eden iki rakama bakarak ne tür ekipman kurduğumuz hakkında net bir fikir edinebilirsiniz, kameramızın ambalajında, talimatlarında ve teknik özelliklerinin olduğu etiketinde görübilirsiniz.
En olumsuz koşullara dayanıklı güvenlik kameraları ; güvenlik kameraları çok zorlu ortamlarda kullanılmaktadır. Aşırı hava koşullarına maruz kalabilirler. Aşırı sıcaklıkların olduğu ve sürekli rüzgar ve toza maruz kalan bir çölde kameralı gözetime ihtiyacımız olabilir. Şiddetli yağışlı bölgelerde veya çok düşük sıcaklıkların olduğu buzlu bölgelerde de kameralarımız olabilir. Öte yandan su baskını gibi durumlarda veya su altı kameraları ile gözetleme yapılması da gereklidir.
Elektronik cihazların en büyük düşmanlarının sıvı ve toz olduğunu zaten biliyoruz. Bu nedenle, ekipmanın bu unsurlara karşı koruma derecesini belirlemek ve test etmek gerekir, böylece tesislerinize uygun olup olmadıklarını öğrenebiliriz.
İç mekanda bulunan kameralar bu unsurlara daha az maruz kalır, ancak yangın durumunda, örneğin yangın fıskiyeleri etkinleştirildiğinde, çalışmaya devam edebilmeleri için belirli bir koruma derecesine sahip olmalarına da ihtiyacımız olacaktır.
Belirli denetim koşullarında izleme çok gerekli olabilir. Sel, şiddetli yağmur veya kum fırtınasını düşünün. Tehlikedeki insanların yerini tespit etmek veya kurtarma ekiplerini yönlendirmek için izlemeye devam edeceksek, aşırı durumlarda çalışmaya devam eden sağlam kameralara ihtiyacımız olacaktır.
Güvenlik kameraları, herhangi bir şirketin güvenlik yöneticilerinin gözüdür. Tesislerimizi yeterince korunaklı tasarlamalı ve karşılaşabilecekleri en olumsuz koşullarda düzgün çalışması için gerekli ekipmanı seçmeliyiz. Bu nedenle güvenlik kameralarında koruma derecelerini bilmeli ve ona uygun kamera sistemleri seçimi yapmalıyız.