Turnike Erişim Kontrolü Nedir
Turnike Erişim Kontrolü Nedir ?
Binaya giren ve çıkan insanların gel - gitleriyle sorunsuz çalışmak üzere tasarlanan turnike erişim kontrolü, etkili olduğu kadar göze batmayan dekoratif ve şık olmalıdır. Yetkisiz kişileri dışarıda tutmak için turnike kapıları ve bariyerler varken, doğru erişime sahip olanlar için de olabildiğince pratik olmalıdır.
Bu fiziksel güvenlik teknolojisine bir giriş olarak hareket etmek için turnike erişim kontrol sistemleriyle ilgili temel bilgileri bir araya getirmeye çalışacağız..
Turnike sistemi nedir ; Erişim kontrol turnikeleri, belirli bir binaya veya alana girişi otomatik olarak düzenler, genellikle tek tek temel alır. Çoğu turnike kapısı, çalışmak için yalnızca düşük güç gerektirir, bu nedenle güvenli çalışma voltajı ile kurulabilir. İnsansız turnike sistemleri, insan müdahalesine gerek kalmadan yalnızca belirli güvenlik bilgileri veya kimlik bilgilerine sahip olanlara erişim izni verecek şekilde programlanabilir.
Turnike erişim kontrolü ne için kullanılır ; Bir alana erişimi kabul eden veya reddeden asıl bariyer donanımı olarak, turnike kapıları yalnızca kimin içinden geçebileceğini değil, aynı anda kaç kişinin geçebileceğini de kontrol eder. Nerede kurulduklarına bağlı olarak, yayaları veya araçları kabul etmek için farklı tip ve boyutlardaki geçiş kontrol turnikeleri kullanılabilir.
Turnike sistemleri şaşırtıcı derecede çok yönlü olabilir. Turnike çalışma modlarını değiştirmek, işlevlerini bir yönde tek geçişe izin vermekten her iki yönde de tek geçişe, her iki yönde kilitlenmeden bir veya iki yönde serbest geçiş ile değiştirebilir. Kilit odası erişim modu, ekstra güvenlik için bir turnikeye biyometrik doğrulama ekleyebilir.
Turnike giriş sistemleri ; otomatik teknolojiler zamanla daha gelişmiş hale geldikçe, turnike kapısı giriş sistemleri de gelişti. Yalnızca farklı alanlara ve erişim kontrol gereksinimlerine uyacak bir dizi turnike bariyer türü değil, aynı zamanda giriş iznini daha da doğrulamak için turnikeler çevresel veya daha geniş güvenlik sistemleriyle entegre edilebilir.
Turnike kapı çeşitleri ;
- Bel yüksekliği yaya turnike kapıları: En yaygın geçiş kontrol turnike türlerinden biri olan bel yüksekliği yaya kapıları, aynı anda yalnızca bir kişinin geçmesini sağlamak için döner tripod, yükselen kol, kayar veya döner bariyer şeklini alabilir. Erişim izni verildiğinde, bazı bel yüksekliği turnike türleri, geçiş yapan kişinin bariyeri yoldan çekmesini gerektirir (tripod bariyerleri gibi), diğerleri ise girişe izin vermek için otomatik olarak açılır.
- Tam yükseklikte yaya turnike kapıları: Daha yüksek düzeyde fiziksel güvenlik sunan tam yükseklikte turnike kapılarının açıklık olmadan geçilmesi çok daha zordur. Geleneksel döner kapılar, sadece girip çıkabilecek kişi sayısını sınırlayarak, cam güvenlik veya hava kilidi portallarının bir taraftan açılmadan önce diğer taraftan kapanmasını sağlayarak bir erişim kontrolü biçimi sunar.
- Optik yaya turnikeleri: Herhangi bir fiziksel engel olmaksızın erişimi düzenleyebilen optik turnikeler, kızılötesi ışık ışınları kullanarak kimlik kartları veya rozetlerle geçiş yapan kişileri izleyerek çalışır. Optik bir turnike yetkisiz bir giriş tespit ederse, sistem bir alarm veya sinyal verir.
- Araç erişim kontrol turnikeleri: Kaldırma bom kolları olan bariyer sistemleri, araçların otoparklara, paralı yollara ve köprülere girip çıkarken erişimini kontrol eder. Kollara, yayaların araç turnikelerinin altında eğilmesini önleyen zincir veya merdiven tarzı bariyer etekleri takılabilir.
Turnike Güvenlik Entegrasyonu Türleri ;
Biyometrik: biyometrik turnikeler, parmak izi, iris tanıma ve yüz tanıma gibi belirli ve benzersiz özelliklere dayalı olarak girişi kabul eder.
Barkod / manyetik şerit: barkod veya manyetik şerit okuyucularla, bu tür turnike kapısı, kullanıcıların bir kimlik kartı veya rozet sunmasını ve taramasını gerektirir.
Tuş takımları: tuş takımı turnike kapıları, kullanıcılar bir pin kodu veya erişim kodu girdiğinde çalışır.
Turnike sistemleri nerelerde kullanılır : Erişim kontrol sistemleri, yaya veya araç akışını düzenlemenin gerekli olduğu her yerde kullanılabilir. Bina güvenliği, turnike kapıları kurmak için sadece bir nedendir; bu tür bir erişim denetimi için birçok başka avantaj ve kullanım durumu vardır. Örneğin, ofis ve ticari kuruluşlar, ziyaretçi erişimini izlemek için veya otomatik bir zaman ve devam sistemi ile entegre edilmişlerse, çalışanların çalışma saatlerini ve zamanını yerinde yönetmek için turnike kapıları kullanabilir.
Dinlenme tesisleri ve eğlence mekanları farklı bir turnike erişim kontrol yetkisine sahip olabilir; çoğu durumda, bir bölgeden diğerine aynı anda hareket edebilecek insan sayısını düzenlemek için kurulumu yapılabilir.
Havaalanları gibi yüksek güvenlikli tesisler için, entegre turnike kapıları ekstra bir güvenlik önlemi ve ayrıca yolcu ayırma aracı olarak işlev görebilir.
Sonuç olarak turnike erişim sistemlerinin işletmenizin kontrolü için , güvenlik sistemleri açısından önemli bir konudur.