Yangın Sistemleri
Yangın Sistemleri
Yangın sistemlerini genel olarak iki aşamalı olarak düşünebiliriz. İlk aşamayı yangının oluşmasını engellemek için alınacak tedbirler oluştururken ikinci aşamayı da yangın oluştuktan sonra uygulanacak söndürme faaliyetleri oluşturmaktadır.
Yangın Öncesi
Yangın öncesi yapılması gereken faaliyetler arasında yangına neden olabilecek unsurların çevresinde yangını büyütecek malzemelerin bulunmaması ve bu kapsamda da yangın söndürme tüpleri ulaşılması kolay yerlerde bulunması gelmektedir.
Yangın öncesi yapılması gereken bir diğer unsur ise yangın merdivenlerinin açık olmasına dikkat edilmesidir. Ayrıca duman algılayan yangın sensörlerinin çalıştığından da emin olmak gerekmektedir.
Eğer yangın riski yüksek olan bir işletme veya fabrika sahibi iseniz bu durumda daha gelişmiş yangın sistemleri kurmanız sizler için daha faydalı olacaktır. Zira itfaiye gelmeden müdahale edilmesi gereken alanlar olabilir. Böylelikle daha büyük zararların önü alınabilir. Bu riske sahip yerler için otomatik yangın söndürme sistemleri oldukça büyük önem arz etmektedir.
Yangın Sonrası
Alınan tüm önlemlere rağmen yangın gerçekleşmesi durumunda ise yangın sistemleri devreye girmektedir. Bu sistemler siren, alarm sistemleri, itfaiyeye çağrı bırakan butonlara basılması vb. Olarak sayılabilir. Eğer güzel bir şekilde uygulanmış yangın sistemleri var ise duman veya gaz algılanacak ve bu direkt olarak itfaiyeye haber edilecektir. Böylelikle yangın büyümeden önüne geçmek mümkün olacaktır.
Yangın sistemleri sizlere ekstra maliyet olarak gelebilir. Ancak daha sonradan meydana gelebilecek zararlardan sizi korumaları açısından bu maliyetlerin karşılığını misli ile eda edecektir.